2015. december 6., vasárnap

Mézes-mustáros lapocka


Hozzávalók: 1 kg sertés lapocka (egybe), 3-4 evőkanál mustár, 1-2 evőkanál méz, köretnek rizs.

A lapockáról leszedjük a zsíros részeket, majd felkockázzuk a megtisztított húst. Serpenyőben vagy lábasban olajat/margarint melegítünk, majd belerakjuk a húst, és addig főzzük, amíg ki nem fehéredik. Ekkor öntünk hozzá egy kis vizet, és kevés fűszert rakunk hozzá (petrezselyem, grill fűszersó például). Ha nagyjából már elpárolgott a víz, hozzáadjuk a mustárt és a mézet, összekeverjük, még hagyjuk egy kicsit a gázon, hogy magába szívja az ízeket a hús, majd megnézzük, hogy megpuhult-e már egy darabon. Ha kellően omlós, és finom, levehetjük a tűzről, ha még kicsit rágós, rakjunk alá még egy kevés vizet. 


A rizst én úgy szoktam csinálni, hogy rakok egy kis lábosba annyi olajat, hogy épphogy ellepje a lábas alját, majd egy pohárnyi rizst öntök bele. Pár percig kevergetve megpirítom egy picit, majd felöntöm két pohárnyi vízzel. Egy darab marha- vagy csirkeleves kockát rakok a vízbe, elkeverem benne, hogy elolvadjon. (Még gombát, (konzerv)kukoricát vagy fokhagymát is hozzá lehet adni, nagyon jól megpuhul, finom és ízletes lesz tőle a köret.) Amikor forr már a víz, keverek rajta egyet, majd letakarom a fedővel és néhány konyharuhával. A gázt lekapcsolom, és egy fél óra múlva a rizs nagyon szépen beszívja a vizet. (Ha nem elég meleg a víz, mikor lekapcsoljuk, nem sikerül jól, akkor megint fel kell rakni láng fölé, és felmelegíteni, majd letakarni ugyanúgy.)


Mellé még lehet tálalni salátát, vagy olyat, amit csomagolva lehet kapni a boltokban, vagy otthon elkészítettet (nem bonyolult), hozzá pedig lehet valami finom öntetet is választani vagy szintén készíteni:









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése